VG debatt - inlägg sedan 13/9 kl 18.00


Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 1 januari 2018 kl 10.30
Hur pålitlig är saiten: www.traninskompisen.se....? Saxat därifrån kan man läsa följande: 'Cristiano Ronaldo med Real Madrid tränar 3-4 timmar per dag, fem dagar i veckan. Den dagliga träningen ser ut ungefär enligt det här schemat: Tre till fyra timmars träning Konditionsträning (cardio) i 25-30 minuter Högintensiv intervallträning i vissa perioder Fokus på skicklighet och bollkontroll i specifika övningar Fokus på förståelse och samspel med lagkamraterna i specifika övningar Gymträning med fokus på vissa muskler, men framförallt kroppens styrka som helhet'

Lennart Odhström, Umeå - måndag 1 januari 2018 kl 11.50
Jag tycker vi testar detta träningsprogram Träningskompisen med tillägget att alla dessutom gör 3 000 situps dagligen.

Hans Josefsson, Storvreta - måndag 1 januari 2018 kl 13.27
Kan man byta ut situpsen mot löpträning uppför Rya Åsar?

Lennart Odhström, Umeå - måndag 1 januari 2018 kl 13.56
Kan köpa att spelarna får välja mellan löpträning uppför Rya Åsar eller 3 000 situps.

Christofer Wärnlöf, Vedum - tisdag 2 januari 2018 kl 8.58
Så, nu när dom glada tillmälena har lagt sig; hur mycket tränar Elfsborg i veckan egentligen...?

Claes Lindquist, Malmö - tisdag 2 januari 2018 kl 12.22
Christofer, Elfsborg, liksom alla andra lag i Allsvenskan, tränar mellan 4 -7 timmar per vecka. Som jag skrivit otaliga gånger har jag fått denna träningsmängd skriftligen bekräftad av antingen sportchefer eller huvudtränare i 7 av de bättre lagen. Och man spelar normalt 32 - 37 tävlingsmatcher per säsong, dvs mycket mindre antal matcher än vad topplagen i Europa gör. Tänk dig själv hur framgångsrik Charlotte Kalla hade varit om hon tränat/tävlat 50 - 70% mindre än resten av världseliten. Inte så särskilt framgångsrik.

Christofer Wärnlöf, Vedum - tisdag 2 januari 2018 kl 14.36
...good point.

Åke Johanson, Rävlanda - tisdag 2 januari 2018 kl 14.40
Är det verkligen så illa att allsvenska fotbollslag tränar 4-7 timmar per vecka? Den träningsmängden har ju div. 4 o. div 5-lagen. Kan det vara så att den träningsmängden gäller gemensam fotbollsträning på träningsplan och att alla förväntas träna löpträning, situps och på gym i egen regi? Det är något som inte stämmer. Konstigt är det också att de flesta svenska grabbar som blir proffs utomlands lyckas så bra. De måste ju ha bedrövliga kroppar jämfört med sina nya lagkamrater!

Claes Lindquist, Malmö - tisdag 2 januari 2018 kl 15.51
Åke, svaret är JA! Självklart kan spelare träna mer på egen hand och några få gör säkert det. Min åsikt är att laget skall träna tillsammans, i grupp, med tränare, i minst 10-15 timmar per vecka, inte som nu 4-7 timmar per vecka.

Jan Artursson, Borås - tisdag 2 januari 2018 kl 16.21
4-7 timmar! Ungefär som jag då. Medelålders heltidsarbetande och jag kallar mig inte ens för ELITmotionär.

Gert Rehn, Göteborg - tisdag 2 januari 2018 kl 19.12
Som medlem i Elfsborg fick jag idag ett nytt nummer av tidningen Inside. Där säger återigen Viktor Claesson i en intervju detta apropå skillnaderna mellan Elfsborg och Krasnodar: "Den stora skillnaden är kvaliteten på spelarna och så träningsmängden - allt är tuffare." Att spelarna är bättre och att ryska ligan är bättre än Allsvenskan får vi leva med eftersom det finns mer pengar där, men träningsmängden har bara med tid att göra. Och dygnet har inte fler timmar i Krasnodar än i Borås.

Detta med träningsmängd och träningskvalitet måste vara känt av alla som håller på med elitfotboll. Varför görs ingen studieresa till Krasnodar för att se hur de tränar där? Spelarna tål ju uppenbarligen det, varken Viktor eller Granqvist lider av överbelastningsskador vad jag vet. Var finns felet?


Magnus Eriksson, Stockholm - tisdag 2 januari 2018 kl 21.13
"Felet" stavas till stor del pengar.
Att springa upp för Rya Åsar må vara närapå gratis men mycket annan träning är det inte. Tränare, träningsanläggningar, träningsläger, fysioterapeuter med mera kostar pengar. Och när det gäller tillgång til pengar ligger allsvenska klubbar otroligt långt efter en klubb som Krasnodar Läs mer i Aftobbladet.

Med detta sagt går det säkert att göra träningen bättre, mer effektiv och kanske till och mer omfattande. Men till Krasnodars nivå kommer vi inte.


Lennart Odhström, Umeå - söndag 7 januari 2018 kl 13.16
Elfsborgs gamle läkare Carl-Axel Ekman dog i natt i sitt hem vid 95 års ålder. En man som inte bara hade ett stort gult hjärta, minns hans insats för att stoppa könsstympning. Radio7

Lennart Odhström, Umeå - måndag 8 januari 2018 kl 13.33
507 säsongsbiljetter på ståplats har sålts till de urbilliga priserna 799/499. Nu kostar de väl 400 mer.

Ifjol var det väl runt 900 sålda.

Jag tror att för att locka publik i år så är det viktigt att få en positiv start på försäsongen. Något som kan ge hopp om bättring i år.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 8 januari 2018 kl 13.52
Då kanske publiksiffrorna kommer att stämma bättre med verkligheten i år. Vilket väl egentligen bara är bra. I fjol gick ju folk inte till Arenan trots att de hade biljetter (men räknades in i publiksiffran).

Otroligt nog är det bara tolv dagar till första träningsmatchen!


Lennart Odhström, Umeå - måndag 8 januari 2018 kl 14.44
Johan>> 16 dagar till träningslägret.

Apropå publiksiffror. Funderar på att skriva en motion till årsmötet om att publiksiffran som anges är den som motsvarar antalet på plats och inget annat.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 8 januari 2018 kl 14.48
Bra idé. Skriv motionen.

Lennart Odhström, Umeå - måndag 8 januari 2018 kl 15.46
Min motion.

Under 2017 blev det uppenbart att sättet IF Elfsborg redovisar publiksiffror inte är bra. Att redovisa antalet sålda biljetter istället för antalet åskådare på plats blev ju till sist ett stort skämt.

Något som inte gynnar klubben. Att ange publiksiffran till exempelvis 6 000 när alla ser att endast hälften är på plats inger inte förtroende för klubben.

För att undvika detta föreslår jag att årsmötet beslutar att från och med säsongen 2018 enbart redovisa antalet åskådare på plats på Borås Arena.

Lennart Odhström medlem i IF Elfsborg.


Johan Nilsson, Göteborg - måndag 8 januari 2018 kl 16.03
Tummen upp.

Bertil Lindh, Trollhättan - måndag 8 januari 2018 kl 18.05
3 ledare från J Södra. Varför ingen spelare ? Såg landskampen igår mellan Sverige o Estland. Anser att bäst på plan var Robert Gojani från J Södra. Det kanske vore något för IFE. "Gud" gör en insats o ta ett prat innan någon annan norpar honom.

Bosse Wikensten, Göteborg - måndag 8 januari 2018 kl 19.35
Tack Lennart (& Johan), jag stödjer motionen och kommer rösta för. För övrigt: Bra med inkluderande inbjudan till den öppna första träningen nu på torsdag. Vidare minns vi Carl-Axel Ekman, och inspireras av hans engagamang & arbete...

Lennart Odhström, Umeå - tisdag 9 januari 2018 kl 15.30
Elfsborgs medlemstidning Inside är verkligen bra, bara den gör det värt att förnya medlemskapet.

Lennart Odhström, Umeå - tisdag 9 januari 2018 kl 16.32
Då var det klart att Lasse Nilsson spelar i Norrby IF

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 10 januari 2018 kl 12.05
Det är lugnt på dessa sidor. Inte ens Lasse Nilsson övergång till Norrby får någon reaktion.

Själv ser jag fram emot Elfsborgs träningsläger på Kanarieöarna som inleds om två veckor.

Troligtvis i Maspalomas, så bara en dryg halvtimme söderut med buss för att se IFE träna och spela, ungefär som att man vore tillbaka i Vårgårda.


Johan Nilsson, Göteborg - onsdag 10 januari 2018 kl 14.49
Bra att ha Lasse på nära håll om vi kommer på framåt mitten av andra halvlek att vi behöver honom som matchvinnare. Ett snabblån från Norrby måste väl gå att ordna?

Henrik Eliasson, Örebro - onsdag 10 januari 2018 kl 17.35
> Lennart: Risk att du blir kallad ”Gran Canaria” istället för ”Vårgårda”. I och för sig ett lågt pris för att få se di gule.

Lennart Odhström, Umeå - onsdag 10 januari 2018 kl 20.27
Är det någon här på VG som ska äta gratis korv imorgon så får denne gärna lämna en rapport från Borås Arena.

Lars Alexandersson, Linköping - onsdag 10 januari 2018 kl 20.50
Enligt den av Vårgårda länkade texten har Elfsborg nu "[...] en garanterat hungrig trupp [...]".

Och då bjuder man publiken på korv!


Glenn Holvik Gustavsson, Borås - torsdag 11 januari 2018 kl 10.01
När Blåvitts mittfältare Mix Diskerud en gång i tiden förlängde sitt kontrakt med Stabaeck så bjöd han 200 personer på "pölse" apropå korv. Länk här.

Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 11 januari 2018 kl 11.02
Och apropå (korv)bröd & skådespel kanske jag hinner dit tills ikväll... varning utfärdas: jag är inte mutbar med nämnd taktik.... en rejält förbättrad attityd i alla led efterfrågas!

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 11 januari 2018 kl 11.44
Bosse W>> Jag har fått en känsla om att det kommer att vända i år.

Jag tror på den nya tränartrion, får bara IFE lite flyt under försäsongen så att de positiva vibbarna börjar återvända tror jag att 2018 kan bli riktigt bra.

Tycker det är en kul satsning att bjuda in fansen till första träningen för att träffa spelare och tränare och dessutom få gratis korv.


Bosse Wikensten, Göteborg - torsdag 11 januari 2018 kl 11.57
Hej Lennart, Bra! En bra känsla är av godo! Jag tror också på den nya tränartrion (än så länge)... däremot finns det andra i klubben jag har bristande förtroende för. Och jag håller också med om det positiva initiativet att bju' på kôrv och få dit folk - det visar på en vilja att än mer leva upp till "Vi Tilsammans".... men jag har varit besviken på attityden från vissa inom klubben under så lång tid att det behövs ganska mycket för att vända på skutan... dessa personer skall veta proportionerna mellan en rätt attityd internt och kôrv te fôlket...

Lennart Odhström, Umeå - torsdag 11 januari 2018 kl 13.03
Dags att förnya medlemskapet i Sveriges bästa förening. IFE MEDLEM

Glöm inte heller att bli medlem i Guliganerna. GULIGANERNA MEDLEM


Lennart Odhström, Umeå - torsdag 11 januari 2018 kl 16.02
En fråga till läsarna av VG, hur många är medlemmar i IFE?

Bertil Lindh, Trollhättan - torsdag 11 januari 2018 kl 17.15
Medlem i båda.

Roland Dellton, Lerum - torsdag 11 januari 2018 kl 17.42
Sedan många år medlem i IFE

Lennart Selrot, Bohus-Malmön - torsdag 11 januari 2018 kl 18.49
Medlem i IFE sedan ungefär 1970. Hur många slår det?

Hans Josefsson, Storvreta - torsdag 11 januari 2018 kl 19.54
Att se Lasse Nilsson i Norrbytröja får mig att börja tänka på Svenska Mads gamla fina devis "Jämrans härrpil". Men det är kul för både Lasse och Norrby. Hoppas det går bra för båda.

I övrigt delar jag "Gran Canarias" tro från idag kl. 11.44 (även om jag själv tror på full utväxling först 2019).


Göran Holtstrand, Borås - torsdag 11 januari 2018 kl 20.51
Medlem både i IFE och huliganerna!!!

Göran Holtstrand, Borås - torsdag 11 januari 2018 kl 20.52
Medlem både i IFE och Guliganerna!!

Christofer Wärnlöf, Vedum - fredag 12 januari 2018 kl 5.54
Medlem

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 12 januari 2018 kl 8.55
Hej igen Gran Canaria, rapportinslag på officiella webbplatsen samt BT. Således återstår en väldigt personlig rapport som får inledas med grabbens kommentar när vi stelfrusna lommade från arenan: "Kul att Elfsborg är så tillgängliga! Det hade nog inte funkat med .... (och så lite snack om superproffs, Real Madrid etc). Då hade han fått köra lite passningsspel med DG, Lundevall & farsan följt av ett foto med nämnda spelare framför en just förbipasserande, leende trotjänare Eric S, lyssnat på Catalinas intervjuer, Stefans ledning av minnet av Carl-Azel, blivit inbjuden att kicka lite med vår mittfältsgeneral emeritus följt av oförglömligt foto, skippat korvkön för att studera "Hall of fame" och lärt sig om Sven J, farsans gamla förebilder från tidigt 80-tal och skrattat till när han kände igen en (jodå, den yngste i skaran är sig hyfsat lik), kollat uppvärmning & träningsmoment, käkat gratiskorv under flitigt iakttagande ytterligare träningsmoment och spel mot två mål med en autoritärt vrål från egen målis "Bra Jon!!!", lommat ned till småkillarna som fick skjuta bollar mot en omtänksam och tillgänglig Kevin, dröjt sig kvar för att påminna farsan om att vi kanske skulle hälsa Jimmy välkommen också, vilket vi gjorde .... värmde oss med att titta på bilden av segerjublet 2006... grabben identifierade lätt Matte, men jag fick visa honom Mr Hero himself - Augustsson... sedan passade vi på att hälsa på Bella också på vägen ut... varpå grabben spontant fällde kommentaren i inledningen.... ... så jodå, jag får tillstå att det blev riktigt fantastiskt bra! Tranlövs spontana, inkluderande tillrop innan sista korvarna gick "korv kvar allihop - kom igen nu" var ett uttryck för att "vi tillsammans" börjar blir verklighet. Tack till alla: initiativtagare, frivilliga, anställda, ledning, styrelse, sponsorer, medlemmar, guliganer, bengalbrännare (OK, då... det blev ju snyggt i alla fall... men inget under matcher - det blev årskort på stå för grabben & mig - och jag tycker inte om att behöva upprepa mig.) Dags för nästa fas: visionen om Champions League-final på arenan. Behov: mirakel. Förutsättning: ödmjukhet. Är jag dum i huvet, galen visionär eller vad? Låt mig ge mig tillkänna lite mer med ett citat av Mel Gibson från Braveheart "Men don't follow titles, men follow courage". Efter den blöta segerfesten 2006 var det tydligt vem som var min klubbchef.... för att återuppleva AIK-matchen 2008: "... in med Matte, vi vägrar å gå hem....". Mannen som är fostrad i bögda, vågar tala klarspråk apropå intervjun i Aftonbladet innan "Independence Day" 2005.... så Mr Chairman and Mr Director: Polite applauses you will get, but no honour until you've honoured Mr Augustsson and stopped your lies with the number crunching.... Catalina: Jon har lika mycket hjärta som Ishi... våga tala sanning, så kan du också åtjnjuta respekt

Lennart Odhström, Umeå - fredag 12 januari 2018 kl 11.11
Bosse W>> Tack för rapporten. Mina positiva vibbar inför året stärktes av den.

Nu laddar jag inför "hemmamatchen" mot SK Brann den 29/1.


Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 12 januari 2018 kl 11.53
Tack Lennart, Ingen orsak. Bra! Låt oss drömma lite till... när visionen blir tydlig för Johan Larsson, Victor Claesson, Niklas Hult, Sebastian Holmén, Arber Zeneli och - ulricehamnare som jag numer är - Mr Rohdén och alla andra jag glömt... (oj, vad jag egentligen vill ha med Johan Wiland på tåget, som assisterande mv-tränare kanske) och de får guida våra uppflyttade målvakter, rosenqvestarn, Mr's MvVey & Kabashi, vår egen Ken Sema-to be m fl. Och sedan handlar det om att plantera samma vision hos våra kära sponsorer - kapital finns det gott om i vårtgeografiska upptagningsområde (så mycket har jag sett)... med en laganda där varje medspelare är viktigare än en själv, och klubbmärket på bröstet får lysa starkare än någonsin.... då börjar vi blir redo för mirakel.... men på vägen dit brinner också mitt gulsvarta hjärta starkt av längtan till matchen mot Brann ;-)

Bosse Wikensten, Göteborg - fredag 12 januari 2018 kl 12.06
Äh, jag kan inte hålla mig nu när jag kommit igång... och publiken - ledda av guliganerna med hjälp av Eric m fl drar igång alla fyra läktarsektionerna så att det skanderas från klacken, studsar tillbaka från motsatta kortsidan, följt av långsidorna.... där inte ens den mest hårdnackade, envetne, tjurige, negative boråsare kan undvika en liten tår i ögonen, med hjälp av sina bänkgrannar resa sig upp trots sin gikt och ischias och sjunga med i "... om du är gammal eller ung, sluta tveka bara sjung...."

Lennart Odhström, Umeå - fredag 12 januari 2018 kl 20.05
Richard Yarsuvat som är utan kontrakt kan komma att hamna i Norrby. Borde inte IFE försöka värva honom? 17 mål på 30 matcher i Superettan är inte illa.

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - lördag 13 januari 2018 kl 9.21
Jag har skapat en ny hemsida jag hoppas ni kommer gilla. In och kolla på Nummer8.se.

Lennart Odhström, Umeå - lördag 13 januari 2018 kl 10.47
Läsning av Glenn Holvik Gustavssons sida Nummer8.se anbefalles varmt.

Christofer Wärnlöf, Vedum - lördag 13 januari 2018 kl 17.18
Alexander Milosevic tycker jag skulle värvas...

Lennart Odhström, Umeå - lördag 13 januari 2018 kl 17.43
Alexander Milosevic må vara en bra spelare, men lär kosta en förmögenhet. Bättre då att värva Yarsuvat som ju inte kostar mer än lönen eftersom han är klubblös.

Christofer Wärnlöf, Vedum - lördag 13 januari 2018 kl 18.28
....bägge två är då klubblösa...

Christofer Wärnlöf, Vedum - lördag 13 januari 2018 kl 18.48
... stämmer det att Horn är en av allsvenskans bäst betalda spelare med en lön på 250 000kr/mån (se uppgifter från Dec. 2015) vore en försäljning kanske inte helt fel om man samtidigt gav Milosevic en lön på 350 000kr/mån. Det innebär en mer kostnad på 1,5 milj.kr/år... gånger tre år...kanske inte så himla dumt ändå...

Lennart Odhström, Umeå - lördag 13 januari 2018 kl 21.04
Några pengar till att betala en spelare 350 000 i månaden finns inte i Elfsborg. Med sociala avgifter skulle det kosta sex miljoner om året.

Christofer Wärnlöf, Vedum - lördag 13 januari 2018 kl 21.27
Horn: 250000 X12 X31% = 3,9 milj Milosovic: 350000 X12 X31% =5,5 milj Skillnad: ung. 1,6 milj. kr per år Är det inte värt det efter förra årets resultat....?

Lennart Odhström, Umeå - lördag 13 januari 2018 kl 21.45
Elfsborgs ekonomi kommer att redovisas på årsmötet, är ganska säker på att bokslutet kommer att visa på ett underskott för 2017 och ett krympande kapital.
Det i sin tur kommer att innebära en krympt budget för i år och då finns det inte på kartan att IFE kommer att betala någon spelare löner på 350 000 i månaden oavsett vem det månde vara.

Kent Carlsson, Sandhult - lördag 13 januari 2018 kl 22.06
Skall vi få stabilitet i föreningen får det vara slut med ekonomiska äventyrligheter. Inga fantasilöner och stämmer uppgifterna om Horns lön, sälj honom snarast.

Peter Olsson, Borås - söndag 14 januari 2018 kl 6.54
Tror inte det är lönen som skulle stoppa en affär med Milosevic, utan den sign on bonus som free agents oftast kräver. Sen tror jag inte heller lönen skulle behöva vara så hög, bättre för en spelare av hans kaliber och i hans ålder att få med en bra utköpsklasul i sitt kontrakt, han lär inte vara klar med sin utlandskarriär, men behöver en omstart..

Christofer Wärnlöf, Vedum - söndag 14 januari 2018 kl 16.41
Om det är så som föregående skribent skriver, kan man uppskatta vad en rimlig 'sign on' bonus kan tänkas ligga på för en spelare som Milosevic? Och hur har tidigare kontraktskrivna spelares 'sign on' bonusar finansierats? Det skulle jag gärna vilja veta....

Frans Lindman, Kalv - söndag 14 januari 2018 kl 16.53
Missa inte Guliganernas årsmöte den 30/1 kl. 18:00. Platsen är pressrummet på Borås Arena. Väl mött!

Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 0.21
Denna vecka tränar Elfsborg 5,5 timmar. Träningstimmar

Lennart Odhström, Umeå - måndag 15 januari 2018 kl 10.50
Noterar att Sheffield Wednesday fick en ny tränare förra veckan. Laget har haft det tungt hela hösten och förlorade många matcher helt enkelt för att spelarna var för dåligt tränade enligt George Boyd, mittfältar:

Hårdare träning

Holländaren Jos Luhukay dubblade träningspassen förra veckan inför derbyt mot United och ett helt nytt lag kom ut kämpande som aldrig förr och fick 0-0, sista 26 minuterna med en man mindre, så ibland kan ökad träningsmängd ge resultat.


Bo Andersson, Hässelby - måndag 15 januari 2018 kl 15.27
I näringslivet finns det folk som har 250 kSEK i månaden i lön. Utmärkande för dom flesta av dom är att dom jobbar 10-12 timmar om dagen plus några timmar på helgen. Många resdagar på helger och kvällar. Tillgängliga 24/7.

Att betala en medelmåttig allsvensk spelare dessa pengar för att jobba 5-7 timmar i VECKAN plus en match på helgen är helt oresonligt.


Gert Rehn, Göteborg - måndag 15 januari 2018 kl 17.11
Det måste vara ett dåligt skämt att man inte ens under uppbyggnadsfasen i januari tränar mer än ett pass på 1 till 1,5 timmar per dag. Men jag har också sett det på Elfsborgs hemsida, så det är väl tyvärr korrekt. Hur kan någon tro att man blir en bättre spelare med så lite träning? Fotbollsspelare brukar ju gnälla över den långa och tråkiga försäsongsträningen. Det kan i varje fall inte bero på för stor mängd träning, utan att man blir uttråkad av för mycket fritid!

Lennart Odhström, Umeå - måndag 15 januari 2018 kl 17.26
Malmö FF tränar drygt 30% mer än IFE. 7 timmar i veckan mot våra 5,5. Utom denna veckan då det bara blir 6 timmar och en kvart Normalt kör MFF fyra pass i veckan 10:45-12:30.

Nu vet ju alla att MFF var bättre än alla andra i fjol, så kanske borde vi träna åtminstone sju timmar i veckan som MFF?

Första träningsmatchen på lördag lär bli en bra värdemätare hur vi ligger till. Brann slutade femma i en liga som väl får sägas vara ganska lika Allsvenskan.


Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 15 januari 2018 kl 19.46
Kan man inte fråga någon tränare om träningsmängden?

Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 20.35
Christofer, jag har ställt frågan skriftligen till 8 Allsvenska tränare. Alla har svarat samma sak. Man tränar 4-7 timmar per vecka, inte mer. Punkt! Och det är ju oerhört lätt att kolla, eftersom många lag lägger ut vecko eller månadschema för träningen på sin hemsida. Men, det kan vara oerhört svårt att ta till sig detta, därför ställde jag frågan skriftligen och fick skriftliga svar tillbaka. Än en gång, man tränar bara 4-7 timmar per vecka i Allsvenska lag. Och som jag skrivit förut, så finns det några spelare som tränar extra, lite mer, inte många men några, vid sidan om den officiella träningen.

Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 20.41
Och, jag är nästan säker på att Elfsborg snart tar bort träningskalendern från hemsidan. Tränarna och spelarna vill helt enkelt inte träna mer, annars hade de ju gjort det. Så bäst är att dölja hur lata man är. Alternativet är att tränar mer och också förmedla det via träningskalendern. Det senare alternativet tror jag inte på.

Lennart Odhström, Umeå - måndag 15 januari 2018 kl 20.48
Claes L>> Jag utgår från att dessa 4-7 timmar gäller gemensam fotbollsträning på plan. Till detta kommer väl fysisk träning och teoretiska genomgångar?

Med 1-2 matcher i veckan under en Allsvensk säsong så är det väl inte troligt att man kan träna så våldsamt mycket mer.

Det är väl under försäsong som man kan träna lite hårdare. Ska specialstudera några träningspass i Maspalomas.


Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 20.51
Gert, man tränar inte 1-1,5 timmar per dag, bara 4 av 5 vardagar.

Lennart Odhström, Umeå - måndag 15 januari 2018 kl 21.53
Har letat på nätet och ju mer jag läser om träning så inser jag att det är inte mängden i sig utan hur man tränar som är A och O.

En holländare, Raymond Verheijen, om mängden, enligt honom kan överträning ger skador. "“The problem is a lot of people think ‘more is better’ in terms of sessions," he said. "Traditionally, people assume you have to develop the body first before you play the game.
“They push players to extend their limits to get fitter because they copy the training methods from other sports. In a lot of sports, indeed, more is better such as cycling, running, gymnastics or swimming."

Ett annat exempel på att fotboll inte går att jämföra med andra sport. Konditionsträning

Jag vägrar att tro att klubbar i Sverige inte tränar så bra som det går och tror inte heller att spelare skulle vara "lata" som antyds emellanåt.

Nu har vi en ny tränartrio som jag tror på, ge dem en åtminstone en chans att visa om de gör rätt eller fel.


Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 21.53
Lennart, nej. Fysträning ingår i de 4-7 timmarna

Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 21.56
Och Lennart, man skulle utan några som helst problem kunna träna 2-3 gånger mer än vad man gör idag. Varför skulle inte just fotbollsspelare av alla idrotsmän inte kunna träna 12-17 timmar per vecka? Alla andra idrotsmän gör ju det om man vill bli något. Inklusive lätt fotbollsträning.

Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 22.12
Undrar någon varför IFK Kristianstad leder handbollsligan överlägset? 20 vinster och en förlust hittills. Kanske är har just deras spelare en speciell gen? Eller så har man kommit på en smart taktik? Nej, det beror på att man har en helt annan ambition än resten av lagen i ligan. Och framförallt för att man tränar mycket mer än de andra lagen. Som en spelare beskriver det: "För nästan alla som värvas till Kristianstad blir det en stor omställning, en resa att göra med högre krav, mycket större konkurrens på positionen och inte minst en helt annan träningsmängd" Citat från artikel i Aftonbladet 14 april 2017. Än har inget Allsvenskt fotbollslag gjort samma resa som Kristianstad. Vem skall bli först?

Lennart Odhström, Umeå - måndag 15 januari 2018 kl 22.17
Vilken fotbollsklubb tränar 12-17 timmar i veckan?

Om det vore möjligt skulle väl alla lag i världen göra det?

Hävdar återigen att det måste väl vara innehållet som är viktigast. Inte minst den fysiska biten eftersom det gäller att ha spelare som håller, samtidigt är ju fotboll en fysisk sport, så en del skador går nog aldrig att undvika helt.


Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 22.36
Lennart, jag säger som min fru sa till mig när vi varit tillsammans några år. "Det är inte tanken som räknas. Tänka kan vem som helst säga att de gjort. Det är priset på presenten som avgör" Och det är inte kvalitén på träningen som avgör. Det är mängden OCH kvalitén som är avgörande för resultatet.

Christofer Wärnlöf, Vedum - måndag 15 januari 2018 kl 23.08
...jag skulle vara intresserad av motiveringen dessa åtta svenska klubbar/tränare ger angående träningsmängden. Samt, en motivering av Real Madrid, dock inte särskilt troligt, varför de tränar 15-20 timmar i veckan.

Claes Lindquist, Malmö - måndag 15 januari 2018 kl 23.44
De gav ingen motivering. De bekräftade bara träningsmängden. Hur skall de motivera denna orimligt låga träningsmängd? Kanske så här: Inget annat lag i Allsvenskan tränar ju mer. Varför skall vi behöva arbeta mer än någon annan?

Senast Elfsborg spelade Europagruppspel, 2013, så slutade tabellen exakt så här: Salzburg vann, de tränade i snitt 13-15 timmar per vecka, Standard Liege kom 2:a, de tränade i snitt 8-11 timmar per vecka, trea kom Esbjerg, de tränade i snitt 7-10 timmar per vecka och sist kom Elfsborg som tränade 4-5 timmar per vecka. Träningsmängden framgick av alla lagens officiella hemsidor och jämförelsen gjordes några veckor under ett par månader i samband med gruppspelet. Det här var ett exempel på hur lag i andra ligor tränar. Men nu är ju inte dessa spelare Allsvenska spelare, och alla vet ju att Allsvenska spelare bara kan träna 4-7 timmar i veckan, varför vet egentligen ingen. Men det är ju sedan gammalt. Men nu lägger jag ner för den här gången. Återkommer säkert om detta i slutet av säsongen


Bosse Wikensten, Göteborg - tisdag 16 januari 2018 kl 9.57
Wow.... vilken potential... gentemot övriga allsvenska lag. Men säg inget: utsedd person snackar med Stefan & Jimmy. Ökad kvantitet på de teknikdelar som inte sliter, individuell ökning av delar som var och en kan behöva mer av och samtidigt en möjlighet att stärka sammanhållningen ytterligare med övningar som inte behöver vara av samma karaktär som Östersund - bara de främjar attityden av att "jag ger allt för dig, kompis"... med respekt för att spelare med familj och framför allt barn behöver vara nära dem, så bjud in familjerna till mer övningar.. den spelare som knorrar får direkt löneavdrag, alternativt söka sig nytt jobb... så får vi plats i budgeten för ytterligare någon med rätt attityd i truppen...

Lars Alexandersson, Linköping - tisdag 16 januari 2018 kl 13.37
Claes L >> Men nu slutade ju inte tabellen alls så som du säger i Elfsborgs EL-grupp 2013/14. Rätt tabell (och dina återgivna träningsmängder):
1. Salzburg 18p  (13-15 timmar)
2. Esbjerg  12p  ( 7-10 timmar)
3. Elfsborg  4p  ( 4- 5 timmar)
4. Standard  1p  ( 8-11 timmar)
Rätt ska vara rätt. Länk till Wikipedia

Glenn Holvik Gustavsson, Borås - tisdag 16 januari 2018 kl 13.40
Jag och Linus Ternander har skrivit en motion till Elfsborgs årsmöte. Den gäller damfotbollen. Ni hittar motionen här.

Björn Jansson, Sjömarken - tisdag 16 januari 2018 kl 14.51
Angående träningsmängdsdebatten så ställde jag frågan till Janne Mian och han svarade mycket vänligt (och långt med tanke på att han skrev på sin iPhone enligt mail-signaturen).
Här kommer hela hans svar:

===
Hej!
Det är en ganska svår fråga faktiskt. Generellt tycker jag vi tränar för lite idag men det är främst individuella färdigheter.
För att du ska förstå när jag säger komplicerad:
Internationellt ligger passen på ca 45 min till 1:15 och ofta mycket högintensiva. Man delar då gärna upp i 2 ggr 45 eller 1 timme så man tränar faktiskt ca 2 timmar på en hel dag och inte då 3 som registreras. Detta för att nå så mycket högintensivt som möjligt och det brukar avta efter ca 1 timme. Så varje registrerad träning är av tradition 1,30 men vad är verkligheten.
När träningen är igång: hur många långa förflyttningar finns det mellan övningarna, hur mycket instruerar coachen och hur länge, hur många är det i kö på olika övningar. Ja, så hur mycket tränar du egentligen på ett pass?
I studier jag gjorde (HIF 2009-10) pratades och gick bort ca 30 min av ett pass så faktisk tid var 1 timme sen var det köer och endast en boll igång på passningsövning ca 20 min hur ofta touchar du bollen och hur mycket tränar du??

Vi har i Sverige lång försäsong så vi tränar oftast ca 13 1/2 Tim i veckan + match (2014) januari-mars denna träningsmängd och den höga belastningen kallar vi för red zon och den skall vi leva på under säsong. Under vanlig vecka tränar vi sen ca 8 timmar registrerad tid:
Match lördag återhämtning och resterande trupp tränar 1-1/2 timme
måndag ledig
tisdag 1 1/2
onsdag 1 1/2
torsdag 1 1/2 och individuell träning 1 timme
fredag 1
lördag match...
Så såg en vecka ut 2014 och då registrerades inte den individuella träningen och prehab som varje spelare gör innan de går ut på planen, extra träning de gör efter träning osv.

Leicester tas ofta fram för förespråkarna för lite träning då de är lediga 2 dagar innan match och två dagar efter. Och de vann ligan nu är det mode vilket är farligt då man måste fråga sig. Var kommer spelarna ifrån? Öka långsamt mängd och intensitet. De engelska spelarna har säkert tränar för mycket och mår bra av att vila så de kan träna ännu tuffare när de tränar. Vi kan träna bredsidor när vi vilar om du förstår.
Sist får vi en skada är det tufft i de större ligorna kan de köra på mer och kalkylera med skadorna ex truppen är så bred och pengar finns att köpa nytt.
Finns mycket att säga men jag kan inte skriva ner allt här.
===

Det finns flera intressanta saker som Janne skriver:
* Elfsborg tränade 13,5 timmar på försäsongen (i alla fall 2014). Långt mer än de siffror vi sett här på forumet.
* Hur utländska lag registrerar träningstid skiljer sig kanske mot allsvenska.
* All träningstid registreras inte.
* Det är svårt att mäta träningstid.
* Leicester, som ju vann PL för några år sedan, tränar tydligen inte så mycket.

Förutom det fina svaret Janne gav så sade han även att det var möjligt att träffas för att kunna ställa frågor direkt till honom angående detta ämne. Helt i andan "Vi tillsammans" tycker jag .
Om någon är intresserad av en sådan träff så kan ni säga till så kan jag se om det går att få ihop något.


Torbjörn Gustavsson, Göteborg - tisdag 16 januari 2018 kl 15.20
Tycker det var riktigt intressant med Jannes svar med betydligt rimligare träningssiffror.

Lennart Odhström, Umeå - tisdag 16 januari 2018 kl 16.25
Björn Jansson (och Mian) dominerar debatten just nu. Stort tack för uppgifterna som än en gång visar att detta med träning är en komplex sak.

Återigen tycker jag det visar att detta med innehållet är A och O när det gäller träning.

Tycker det var ett utmärkt förslag att ordna med en träff och prata träning.


Claes Lindquist, Malmö - tisdag 16 januari 2018 kl 17.00
Lars, slarvigt av mig med tabellen. Tack för korrekta uppgifter. Dock verkar träningstiderna stämma efter att jag dubbelcheckat med vad jag skrivit tidigare om detta samt mina anteckningar.

Claes Lindquist, Malmö - tisdag 16 januari 2018 kl 17.20
Intressant svar från Janne Mian. När han ger exempel på en veckas träning med laget så blir det sammanlagt 5,5 timmar inte 8 timmar för de som spelar en match i veckan.

Jag har fått ett svar den 29/3 2016 från Karl Åkerström efter det att jag ställt frågan så här till Stefan Andreasson: "Stämmer till exempel träningstiderna som står på er hemsida under de två veckorna 22/2 – 28/2 och 29/2 – 6/3. Tränar laget tillsammans fler pass än vad som står i kalendern (Kalendern visade 4-6,5 timmars träning per vecka)? Alltså laget tillsammans under ledning av tränare, inte enskild styrketräning och konditionsträning, som väl spelarna också ägnar sig åt utöver schemalagda träningspass." Jag frågade också om de tider som står i träningskalendern på hemsidan kunde vara fel. Svaret var entydigt: "Så att träningstiderna som uppges på hemsidan skulle vara fel är helt enkelt fel. De stämmer. De träningar som uppges på hemsidan är de som spelarna tränar tillsammans, ja."

Från Daniel Andersson på MFF kom följande svar den 27/2 2016 på min fråga som löd: "Hej Daniel, Ni har en träningskalender upplagd på er hemsida. Visar den alla träningspass som laget gör tillsammans, eller förekommer det fler pass som inte finns med i kalendern?" (Kalenderna visade cirka 5-7 timmars träning per vecka). Daniels svar var: "Det är allt. Det bedrivs ibland individuella pass på eftermiddagar. De är inte med i kalender"

Jag har som sagt ytterligare 6 svar från Allsvenska tränare/sportchefer eller representanter som alla svarar likadant. Man tränar 4-7 timmar per vecka, i grupp, fotbollsträning och konditionsträning. Varken mer eller mindre.


Läs nya (från 16/1 kl 18.39) / dagens / äldre inlägg - Skriv inlägg!