Åtta år med VG - elfsborgare som nätar

En redigerad variant av denna text publicerades i IF Elfsborgs programblad till matchen mot Landskrona BoIS 8 maj 2005

Vi Gule (VG) är ett oberoende elfsborgerligt debattforum som under olika VG-namn funnits på nätet sedan februari 1997, och under den första tiden var VG ensam elfsborgssida i cyberrymden. Här skriver alla under riktiga namn, och alla kan följa debatten, vilket tillsammans tycks vara unikt för svenska supportersidor. Sidan är helt reklamfri och webbplatsen finansieras med så kallade gulturbidrag från skribenter och andra.

Bland skribenterna finns allt från unga entusiastiska guliganer till folk som minns tiden när Norrby var bäst i stan, och då förstår ni själva åldersspridningen! Inte bara i detta avseende är mångfalden stor - på VG skriver journalister, taxichaufförer, jurister, studenter, revisorer, skolelever, universitetsfolk, ja alla möjliga personer; ett tag var till och med tränaren Bengt-Arne Strömberg skribent! Aktiva moderater och gamla revolutionärer samsas också i spalterna, förenade av sin passion för di gule. Tonen har mestadels varit civiliserad och en del lär faktiskt tycka att sidan är lite för seriös ibland.

Under de gångna åren har naturligtvis många saker diskuterats - ibland kanske rentav ältats - och vid vissa tidpunkter har trafiken på VG varit extra intensiv. Sedan juni 2000 finns trafikstatistik, och här kommer nu de händelser som genererat mest trafik år för år. Anders Svenssons ställning bland supportrarna kan man ana när listan både börjar och slutar med just honom!

Den överlägset största trafiken under första kvartalet 2005 registrerades när det i februari blev klart att Anders Svensson återvänder till Elfsborg. Stämningen var på topp i och med detta - och den nya arenan - trots att träningsmatcherna inte gått något vidare.

Under allsvenskans sista vecka 2004 gick diskussionens vågor höga om risken för att Hasse Berggren skulle återvända till Gefle. Förstärkningar inför den kommande säsongen dryftades också, och några hoppades på att Anders Svensson skulle återvända, men insåg att det nog bara var drömmar... Debatten för och emot konstgräs rasade som så ofta annars detta år.

I juli 2003 späddes frustrationen över dåliga resultat i serien på av att Fredrik Stenman såldes till Djurgården mitt under säsongen. Flera skribenter ansåg att detta tydde på en ambitionssänkning från Elfsborgs sida, medan andra hävdade att det med tanke på föreningens svaga ekonomi var rätt att sälja honom och att han ändå inte var ordinarie. Spekulationer om att Christer Mattiasson var på väg tillbaka ledde till diskussioner för och emot.

I månadsskiftet oktober-november 2002 var arrangemangen i samband med den avslutande matchen mot Djurgården på tapeten. Flera trogna Ryavallen-besökare kände sig åsidosatta och ansåg att det fjäskades för djurgårdarna både vid biljettförsäljningen och under själva matchen. Andra framhöll att boråsarna var tröga med att köpa biljetter i förväg och att föreningen måste få in pengar när chansen nu gavs.

Alla som känner till Elfsborgs nutidshistoria anar säkert vad som genererade mest trafik 2001. Just det, i augusti drabbades klubben av två administrativa missar på kort tid: först såg UEFA att Christian Lundström inte fanns med i spelarförteckningen vid bortamatchen mot Trans Narva, och i anslutning till detta framkom att Johan Karlssons övergång från Åtvidaberg inte var vederbörligen registrerad hos SvFF. Att han redan varit med i laget i tolv tävlingsmatcher hade förbundet märkligt nog inte lyckats upptäcka! (Läs allt om affären i VG:s arkiv) Trafiken på VG var då lika stor under ett dygn som den var under en genomsnittlig månad det året; varken förr eller senare har intensiteten varit i närheten av vad den var då.

Uppvisningen i 3-0-matchen hemma mot IFK Göteborg i oktober 2000 väckte oemotståndlig glädje och inte så lite stolthet. Hela laget i allmänhet och samspelet mellan Fredrik Berglund och Anders Svensson i synnerhet hyllades oreserverat. Skribenterna började på allvar känna medaljvittring!

I övrigt har mycket annat orsakat trafiktoppar, såsom de båda cupgulden 2001 och 2003, den makalösa inledningen vid återkomsten 1997, de minst sagt svaga inledningarna 2000 och 2004, tränarbytet sommaren 1999, Thomas Ahlströms avhopp som andretränare sommaren 2003, Ryavallens usla tillstånd nästan varje vår, behovet av lirare kontra kämpar, Elfsborgs ekonomi, hur Guliganerna blir större och bättre, de svaga publiksiffrorna i UEFA-cupen, ...

Allt tål att diskuteras. Välkomna till VG!

Lars Alexandersson, maj 2005
(som i år har 17 mil till närmaste allsvenska arena...)